matahari

Sunday, February 19, 2012



ni buku ni ak rs best jgkla.....
dia berkisar cerita hero malaysia....hahaa....
lbh kurang mcm superman la.....hahaha
tp penulis ni bijak dia byk mengaitkan hero ni dgn zaman2 rasullah....
secara x langsung kita dpt mengingati sejarah2 nabi dulu sbb kalu ikut dgn kesibukan ms skrg mmg x sempat nk ingat cerita nabi2 ms kecik2 dulu....
hero yg kurang kasih syg drpd mak bpk dia yg memberontak dgn menyeksa diri sendiri...
tp st sifat dia yg baik dia tlg manusia2 yg kesusahan....
sehingga dia dipaksa kahwin....
hero yg hilang arah tuju utk hidup....
berjuang menyelamatkan manusia tanpa pegangan islam...
sehingga isterinya berjaya mempengaruhinya sedikit demi sedikit.....
sikit2 berubah menjadi seorang yg berpegang teguh dgn islam...
drpd 1 hero menjadi 5 hero kerana hero tersebut baru memahami konsep muyawarah...
negeri menjadi kuat....dan....
last sekali....hahaha....bacalah sendiri.....4 bintang ak kasi....

waiting

Friday, January 20, 2012


dah lama ak x tulis blog....
someone waiting me....
ak berazam 2 thn lg ak akan ke sana untuk bertemu someone yg selama ni ak merinduinya...
sentiasa di sisi ak di kala ak kesedihan...peneman yang paling setia.....kwn yg plg x berkira sekiranya ak memerlukan pertolongan....
semakin lama ms untuk mendekatinya semakin suntuk kerana kesuntukan masa....tp suatu hari nanti ak akan menumpukan sepenuh perhatian terhadap beliau di tempat yg sewajarnya...x sbr menanti hari tersebut yg bakal menambah title di dpn nm ak...makkah comin soon...

wanita dan haid.....

Sunday, November 7, 2010

st info yg menarik tentang haid yg kadang2 pompuan ambik ringan dan mudah...utk peringatan utk saya dn jugak kwn2....


Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan
ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini...
Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )


Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ;
"adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?"
pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan:
"alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu"


Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur.


Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..


Dalam BAB TIGA :
" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut :
PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :
1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.
2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)
HURAIAN MASALAH :
1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?
- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)
2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?
- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.
- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.
3. Dalam perkara solat subuh pun sama :
-perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.
-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.
-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)
-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.


Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.
Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelarMuslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!


tq marlia pa'muda n aimi for the info....

sinergi...



Novel Terbitan Galeri Ilmu Sdn Bhd. Diterbitkan pada Tahun 2010. Harganya adalah RM23.00. aku rasa agak murah la berbanding novel lain....novel ini bg aku sgt best dan sesuai dibaca oleh semua golongan...

selalunya novel yg aku baca selalu berkisar cinta, percintaan dan angan-angan remaja. tp novel ni bg aku sgt berbeza kerana dia berkisar tentang keimanan. bagaimana seorang tokoh muslim iaitu irfan hakimi menarik beberapa manusia untuk beriman kpd allah. aku terlalu tertarik cara dia mendekati manusia2 utk menuju ke jln yg benar dgn cara yg lembut dan menusuk hati....secara x langsung mengajar pembaca bagaimana menyelami hati manusia secara halus....

irfan hakimi dan rasyid zakwan adalah kwn baik yg selalu dinyatakan dlm buku sebagai sinergi....dorang bagaikan belangkas di mana sorang x tahan sejuk dan sorang lagi x tahan panas....bila salah satu musim datang mereka saling tolong-menolong...bila tiba waktu sejuk, irfan akan membantu rasyid dan bila tiba waktu panas rasyid pulak akan membantu irfan..... sehinggakan aku bermimpi inginkan sahabat seperti ini....sgt akrab....selalu irfan nyatakan di dlm novel bila kita berkwn kerana keimanan kita akan dapat sinergi iaitu 1+1 = sinergi bukannya 2 seperti dlm matematik kerana sekiranya berkwn kerana keimanan kita akan dpt st aura yg luar biasa iaitu kuasa utk melakukan sesuatu yg diredhai dgn bertenaga berbanding sorang...

novel ini menjadi menarik apabila st group iaitu disaster five muncul di bumi jordan utk meneruskan pengajian....kmpln ini berazam melakukan kekacauan di bumi jordan kerana dendam mereka terhadap seorang cikgu yg perwatakan alim tp yg sbnrnya menipu dan menjadikan mereka mangsa di dlm akviti haramnya....byk perkara2 disaster five lakukan utk menimbulkan kekacauan.....sgt menarik dan kadang2 aku pun x terfikir mcm mn mereka blh lakukan.....kalu hendak tahu bcla novel ini.....heheheh.....beest....

plg best cara mcm mn irfan menarik disaster five ke jln yg benar....tersentuh aku apabila sorang2 ahli group disaster five insaf....bkn senang menarik disaster five kerana dendam mereka terhadap orang yg perwatakan alim semasa mereka sekolah dahulu....sehingga mereka benci semua orang yg perwatakan alim termasuklah irfan....bg mereka irfan dan kwn2nya adalah berpura2 utk mendekati mereka dan akan mengenakan mereka seperti ustaz mereka....byk cabaran irfan dan kwn2nya utk mendekati group ni....aku tertanya2 dan terfikir adakah pemuda seperti ifran di muka bumi ini? susah utk berjumpa manusia setabah irfan.....kalu ade pun maybe jarang2 ade...

last sekali mmg best...dh nama pn kawan baik irfan n rasyid citarasa pun smla....isteri pun saudara dekat jugk....sblm mereka nk khwin ni pun byk gak konflik irfan n rasyid akibat tidak berterus-terang n suka berahsia antara st sm lain...
hahaha....last2 slh sorang malu....

aku rasa novel ni mmg best....byk gak input yg leh dpt dlm ini....x rugila kalu beli....tima kawih kwnku kerana memberi pinjam novel ni....hahhaa...tp lps bc buku ni aku rasa mcm nk beli jgk st....hehehe....

perginya dia buat selama-lamanya....

Thursday, November 4, 2010

lama dh x tulis blog.....mybe sbb kekangan masa....masa sgt mencemburui aku..hahaa...
aku rindula ngan nenek aku....sgt2 rindu....plg terkilan hr kegembiraan aku adalah hr dia pg buat selama-lamanya....plg sedih konvo aku x sp2 tgk....lonely seperti biasa...kwn2 semua sibuk sbb aku x jangka mk ayh aku x leh dtg n aku bgtau last minit kat mmbr2 so dorang ade plan lain....aku fhm keadaan mk ayh aku....tp tima kasih jgk mak ayh aku dtg jgk walaupun x sempat tgk aku menggenggam ijazah di ats pentas....mk ayh dtg bila semua dh blk....sedihnya bila aku ingat blk cerita ni....ms tu aku blh tahan lg air mata aku dr jatuh dan plg aku xtahan bila mak as peluk aku seerat2nya.....bygkan lps kluar dewan semua peluk mak sendiri aku peluk mak orang....ya allah....tuhan je yg tahu sedihnya...tp nsb baik aku x nangis dpn mak as...kalu x malunya....tp aku x leh lupa....tu yg membuat azam aku utk smbung blaja bila ade rezeki lg....aku x leh tgk gmbr konvo, kalu tgk gmbr konvo aku or sp2 ke automatik aku akan rs sedih....plg aku terkilan aku x dpt tgk nenek aku buat kali terakhir....walaupun sblm aku g melaka aku smpat tgk n minta maaf ngan dia.....plg terasa sekali bila raya aidilfitri tanpa nenek....ms tula air mata jatuh akhirnya.....dia suka peluk aku banding ngan cucu2 lain....ya allah kuatkan diri aku..mula2 ms hilang beliau aku x rs lg tp bila dh lama2 br aku rasa....tp allah lbh sayangkan nya...


al-fatihah utk nenek aku....



nmpk ceria tp di dlm hati aku hanya tuhan saja yg tahu....

tok...tok...tik...tik....tak...tak.....

Thursday, July 15, 2010

hhahahaha.....
tok2xxxx......assalamualaikum.....
saya dari jbtn pesuruhjaya banci nk banci umah cik....
x de respons.....
tok2xxxx.....responden ckp xmau2....aduh kecewa si pembanci ni....
mula2 niat nk membanci jadi benci pulak.....
sbb dh sign surat tawaran x leh nak buat ap dah....si pembanci ni kena teruskan jgk...
mula2 dia rasa nk give up....tapi lama2 rasa seronok pulak....
dpt jumpa mcm2 ragam manusia.....kalu yg baik mmg baik sgt....kalu yg x de perikemanusiaan mmg jht sgt la....semua tu mmg kena thn la.....
smbil2 tu memberi pengalaman berharga kpd pembanci ni.....
di samping itu, dpt blaja berkomunikasi ngan orang.....
tp lama2 pembanci ni rasa seronok bila buat banci kat umah orang....
best sgt kata pembanci ni....smbil mak ayah nya pun ckp mengalah orang bekerja yg berpuluh2 tahun.....bz btol pembanci.....

peristiwa yg best tentang pembanci ni bila semua ingat dia x de kelulusan....
byk yg pandang rendahla....dorang ingat lps spm...hahaha....nmpk sgt la pembanci ni muda.....
bila pembanci ni banci kat umah india, india tu tanya u buat part time ke? pembanci ni ckp.....ye....then india ni tanya u lulusan universiti ke?....pembanci ni ckpla ya....india ni mcm tau2 je....hehehe....mcm cerita ilusi tu.....
pas2 india ni ckp dia tau sbb tgk cara pembanci ni tulis dia tau lulusan universiti....
pas2 suami dia kluar.....india ni pujila pembanci ni ngan kwn dia sbb ckp pembanci ni very humble walaupun lulusan universiti.....hahhahaa.....
ap lagi kembang kuncup la pembanci ni ngan kwn dia....pas2 india ni banci pulak kitaorang.....
dia nasihatkan kitaorang srh mhn kerajaan n bla2......bla2...bla....
nasihat dia mmg berguna.....agak lama gak pembanci n kwnnya kena nasihat....hahaha....
rasanya kalu buat banci 2 rumah blh siap...ap2 pun nasihat uncle india tu mmg best utk pembanci tu.....

kisah seorang pembanci....


'kerjasama anda amat diperlukan' moto banci....hahaha....

gembira+sedih = suka -suki

Sunday, June 6, 2010

pejam celik pejam celik dah 4 tahun dh.....rs mcm br smlm je masuk utem.... mcm x sangka je dh abis degree.....gembira mmg x yah ckpla....lps dah azab blaja....mslh lain pula timbul iaitu alam pekerjaan...hehehe....ap2 pun nk ckp jgk merdeka.....yeay.....seronoknye....... ap2 pun kenangan bersama bmcd mmg best....mmg aku x kan lupakan kenangan ngan korang semua.....plg aku x leh lupa ms percutian ke perhentian....mmg best....lps ni semua buat haluan masing2....ak rs lps ni kita reunion kat perhentianla syok sikit...hehehe.... thn 4 la plg seksa aku rs sbb dgn projek akhir, tensen nye x yah la ckpla.....ms ni la rsnya ssh btol nk dptkan degree.....tp thn 4 jgk la plg manis....mcm2 hal berlaku....hehehee.....ms nila tahu mn kwn n mana musuh...ap2 pun semua pengajaran di ms hadapan....manusia mmg x leh dipercayai....allah la tmpt kita mengadu dan berserah segala2nya.....dia tahu segala-galanya.....n st lg kita x leh sangka buruk sblm mengenali seseorang.....ap aku merepek ni....hehee.... lastly, harap korang enjoy tgk video bwh ni....kenangan bersama kwn bmcd 2006-2010...korang mmg best.....
video

aku dh dpt hobi br skrg.....hehehe.....sementara bosan tnggu keje ni......aku dh jatuh cinta dgn benda ni....hehehe....i'm lovin it....hehehhe....dh mcm trademark mcd pulak...hahahha....